WordPress 5.5 vine cu update automat pentru teme și plugin-uri

În 11 august WordPress a venit cu un nou update major, la versiunea WordPress 5.5, o versiune care aduce cu ea mai multe îmbunătățiri ale platformei. De departe cel mai important feature ce va apărea o dată cu această nouă versiune de WordPress este posibilitatea proprietarilor de site-uri de a alege dacă doresc actualizări automate pentru plugin-urile și temele instalate pe site.

Totuși, pe lângă actualizările automate, WordPress 5.5 vine cu încă câteva noi îmbunătățiți. De acum actualizările plugin-urilor și a temelor se pot face și încărcând o arhivă cu noua versiune, exact ca atunci când faci o instalare nouă. De asemenea, vom avea direct din WordPress lazy-load pentru imagini și sitemap XML inclus în mod implicit. Editorul de blocuri Gutenberg vine de asemenea cu o serie de îmbunătățiri, printre ele fiind noile modele de blocuri, editarea de imagini direct din blocul de imagine sau un nou director de blocuri îmbunătățit.

Începând cu versiunea de WordPress 5.5, utilizatorii vor avea posibilitatea să activeze actualizarea automată pentru fiecare plugin sau temă pe care le au instalate pe site direct din dashboard-ul de WordPress, însă fără a avea posibilitatea să aleagă ce tip de actualizare să se realizeze în mod automat (gen actualizări minore sau cele pentru probleme de securitate). Opțiunea de actualizare automată va fi dezactivată din oficiu pe toate temele și plugin-urile, iar utilizatorul va trebui să o pornească în mod explicit pentru a beneficia de ea.

Cum funcționează?

După cum spuneam, după actualizarea la WordPress 5.5, opțiunea de actualizare automată va fi dezactivată pentru toate plugin-urile și temele instalate pe site. Utilizatorul va trebui să intre în dashboard-ul de plugin-uri sau cel de teme pentru a activa actualizările automate. O poate face pentru toate plugin-urile sau temele, doar pentru unele dintre ele sau pentru niciunul dintre acestea.

Actualizările vor fi pornite de procesul wp-cron de două ori pe zi. În cazul în care se găsesc actualizări disponibile pentru plugin-uri sau teme, indiferent de natura actualizării, noua versiune va fi descărcată și instalată pe site. Asta doar dacă opțiunea de actualizare automată va fi deja activată pentru respectivul plugin sau respectiva temă. Aceste actualizări se fac fără ca proprietarul site-ului să fie logat în dashboard. Pot să aibă loc în timpul publicării unui articol, în timpul nopții sau când proprietarul este în concediu. Acesta va primi un email prin care va fi înștiințat că a avut loc actualizarea.

Aveam nevoie de actualizări automate pentru plugin-uri și teme?

Unul din principalele motive pentru care primim această opțiune de la WordPress este infectarea cu malware a site-urilor WordPress se produce într-un mare procent din cauza vulnerabilitatilor prezente în plugin-urile sau temele neactualizate. Prin adăugarea acestei funcționalități, se încearcă reducerea infectărilor site-urilor WordPress din această cauză.

Bineînțeles, pentru proprietarii de site-uri mici, această funcționalitate este binevenită. Cei care au bloguri cu trafic mic spre mediu sau site-uri mici de prezentare, practic acele site-uri care nu sunt întreținute în mod constant, vor beneficia de aceste actualizări. Astfel, se pot asigura că au tot timpul cea mai nouă versiune a temei și a plugin-urilor, fără a trebui să se ocupe de site în mod activ sau să plătească pe cineva lună de lună pentru asta.

Probleme ce pot apărea când faci actualizări automate

Orice actualizare automată, fără supraveghere, poate să vină cu probleme. Cu atât mai mult atunci când nu poți selecta să meargă automat doar anumite tipuri de actualizări. De multe ori nu este recomandat să faceți actualizări imediat când acestea devin disponibile, pentru a vedea dacă nu cumva există ceva bug-uri care să trebuiască rezolvate. Unii dintre dezvoltatorii de plugin-uri nu stau foarte bine pe partea de QA, așa că bug-uri majore raportate de utilizatori pot să apară după lansarea noii versiuni. În aceste cazuri este bine să facem actualizarea după rezolvarea problemei.

Una din cele mai mari probleme cu actuializarile automate este că proprietarul site-ului poate să nu afle imediat atunci când o actualizare cauzează anumite probleme de funcționare site-ului. De exemplu, dacă o actualizare de plugin cauzează imposibilitatea de a face checkout pe un magazin online, cu cât proprietarul află mai târziu de problemă, cu atât mai afectată îi este afacerea. Dacă se întâmplă să se actualizeze mai mult de un plugin și să cauzeze o problema, e mult mai dificil să găsești ce s-a modificat și apoi să iți dai seama care parte a modificărilor a cauzat respectiva problemă.

Actualizarea la versiuni majore poate veni cu probleme de compatibilitate, având în vedere că acestea de obicei pot face schimbări majore în cod sau chiar în baza de date. În funcție de ce plugin-uri folosiți pentru site-ul vostru, există posibilitatea ca o actualizare la cea mai nouă versiune să vină și cu vulnerabilități introduse în site-ul tău.

Cum decizi dacă activezi actualizarea automată sau nu

După cum am mai spus și mai sus, depinde foarte mult de tipul de site pe care îl ai dacă e recomandat să activezi sau nu actualizările automate. Există trei variante pe care un proprietar de site le poate pune în aplicare.

  • Actualizează automat toate plugin-urile și temele instalate pe site;
  • Actualizează automat doar o parte dintre plugin-uri și teme;
  • Nu actualizează automat niciun plugin și nicio temă de pe site.

Acum partea importantă este ca fiecare proprietar de site web să aprecieze corect care este varianta optimă de aplicat pentru nevoile sale.

Actualizare automată pentru toate plugin-urile și temele

Daca ai un site web construit pe WordPress, pe care nu te loghezi foarte des și nu verifici în mod constant dacă trebuie actualizate platforma de WordPress, plugin-urile sau temele, atunci pentru tine cel mai bine este să ai actualizările automate active pentru toate plugin-urile și temele. Fiindcă nu verifici site-ul în mod constant, te asiguri că toate plugin-urile și temele vor funcționa cu cea mai recentă variantă, ceea ce sporește securitatea site-ului. Chiar dacă la un moment dat va exista o problemă cauzată de aceste actualizări, nu vei avea de suferit prea tare având în vedere că cel mai probabil nu îți bazezi venitul pe acest website.

Actualizare automată doar pentru o parte dintre plugin-uri și teme

Daca ai un site de ecommerce relativ mic, care este parte integrală a procesului tău de business și prin care clienții pot plasa și plăti comenzi, este indicat să activezi actualizările automate doar pentru anumite plugin-uri și asta rar, atunci când ești sigur că știi ce faci. La fel și în cazul în care ai un site cu acces restricționat pe bază de tipuri de utilizator și abonamente plătite sau platforma de e-learning. Practic pentru orice site care face schimbări dese în baza de date, te sfătuiesc să fi extrem de atent la ce plugin-uri activezi actualizarea automată. Fă-o doar în cazul în care știi că plugin-ul este întreținut de o echipă cu experiență, că are o echipa și un process de QA în spate și că are reputația să lanseze cod fără probleme.

Fără actualizare automată pentru plugin-uri si teme

Dacă reprezinți o agenție de dezvoltare web care face managementul site-urilor pentru clienți sau o afacere care are în protofoliu mai multe site-uri web, dacă ai oameni care se ocupă în mod special de întreținerea acestor site-uri sau dacă ai personal și procese pe partea de QA, recomandarea noastră este să nu îți activezi actualizările automate pentru niciun plugin și nicio temă. Clienții tăi sau afacerea ta se bazează pe site-urile respective și o posibilă problemă ar avea un impact negativ semnificativ asupra afacerii. Tocmai de aceea clienții tăi apelează la tine pentru întreținerea site-urilor și tocmai de aceea tu ai personal specializat în direcția asta.

Tot aici intră și clienții de tip enterprise, care folosesc server de staging unde o echipă de QA testează toate noile release-uri de plugin-uri și astfel nimic nu ajunge în serverul de production fără a fi testat riguros înainte, astfel încât să se asigure disponibilitatea 24/7, non-stop a site-ului. Dacă tu ca și client enterprise ai activa actualizările automate, ai scoate din ecuație tot procesul de testare de pe sevrerul de staging, iar de aici apar riscurile.

Indiferent care tip de utilizator ești, noi iți recomandăm să mai aștepți o perioadă după lansarea WordPress 5.5 înainte să activezi actualizările automate. Ca în orice caz de update major, și în cazul WordPress 5.5 ar putea să apară probeleme și buguri raportate de utilizatori care să fie rezolvate în următoarele câteva săptămâni.

Sperăm că acest articol a fost util. Dacă ești interesat de un website, magazin online sau doar de un contract de mentenanță pentru site-ul tău deja existent, trimite-ne un mesaj cu câteva detalii despre afacerea ta și despre ce ai în gând și hai să ne vedem la o cafea să stabilim cum te putem ajuta.

Foto: Pixabay

Dacă ți-a plăcut, distribuie și prietenilor tăi:

Te-ar mai putea interesa