Ne aflăm într-un moment în care foartă multă lume a migrat către ședințe sau întâlniri cu clienții și cu partenerii de afaceri ținute online și pe buzele tuturor se află numele aplicației Zoom. Și e normal, e o aplicație folosită de milioane și milioane de oameni din întreaga lume, care a cunoscut o creștere exponențială în ultimele luni, o dată cu toate restricțiile cauzate de pandemia de coronavirus. Multă lume folosește Zoom chiar și pentru întâlniri virtuale cu prietenii, nu doar în interes profesional.
Numărul de utilizatori activi zilnic pe Zoom a sărit în primele 3 luni ale lui 2020 de la 10 milioane la peste 200 de milioane. Însă creșterea asta accelerată a venit și cu efecte negative. Au apărut foarte multe cazuri de probleme de securitate cu aplicația, de la „Zoombombing” până la atacuri de phising îndreptate asupra utilizatorilor aplicației. Din această cauză tot mai multe persoane și instituții caută alternative la Zoom pentru a continuă cu ședințele, conferințele și cursurile ținute online în perioadă următoare.
Nu vrei să folosești Zoom? Avem cele mai bune alternative pentru tine
Chiar dacă Zoom a ajuns într-un timp foarte scurt liderul pieței în materie de video-conferințe, vă enumăr mai jos cele mai bune alternative la Zoom, atât aplicații gratuite cât și unele cu abonamente plătite
Skype (gratuit)
E clar că Skype este una din cele mai răspândite și cunoscute aplicații pentru chat și videoconferinte și e folosită pe scară largă pentru comunicare, atât în interes profesiuonal cât și în interes personal. Iar acum aplicația vine cu Skype Meet Now, funcție nouă care permite organizarea de conferințe cu până la 50 de persoane, în care poți invita atât contacte din Skype cât și persoane care nu au cont. Pentru a invita pe cineva în videoconferința organizată de tine trebuie să îi trimiți un link, atât. Fără creare sau accesare de cont.
Google Meet (gratuit)
Google Meet este cea mai cunoscută și folosită alternativă la Zoom, iar până de curând era disponibilă doar abonaților G-Suite. Dar, având în vedere situația de la nivel mondial, cei de la Google au decis să ofere acces gratuit la aplicație. Poți folosi Google Meet pentru videoconferinte cu până la 250 de participanți, poți ține prezentări sau poți înregistra ședințele și le poți salva pe Google Drive. Poți trimite un link ptin care să inviți persoane în videoconferința organizată de tine. În ultima vreme Google a adăugat tot mai multe facilități ce pot fi deja găsite în Zoom și a integrat Meet în Gmail, astfel că poți porni o conferința direct din coloana din stânga.
Messenger Rooms (gratuit)
Oficial de astăzi poți folosi și în România Messenger Rooms, aplicația de videoconferinte a celor de la Facebook. Asta deși pentru unii utilizatori de la noi aplicația a fost disponibilă încă de săptămâna trecută. Orice utilizator Facebook poate iniția un apel video la care poate invita până la 50 de persoane, chiar dacă aceștia nu au cont de Facebook. Nu există limită de timp pentru apeluri. Momentan utilizatorii pot iniția acest tip de apeluri video din aplicația de Facebook sau din cea de Messenger. În viitor, compania vrea să adauge posibilitatea de a iniția apeluri video de grup folosind Instagram Direct sau WhatsApp.
Discord (gratuit)
O altă alternativă gratuită la Zomm este și Discord. Deși aplicația e folosită în principal de gameri, ea poate fi folosită de oricine vrea o opțiune de chat și videoconferinte criptate. Utilizatorii pot seta „servere” dedicate, care apoi pot fi organizate în camere (rooms), similar cu Slack, pentru apeluri video și chat. Recent cei de la Discord au mărit limita de participanți la apeluri video de la 10 la 50.
GoToMeeting (plătit)
GoToMeeting este una dintre primele aplicații de videoconferinte existențe pe piață și este o alternativă la Zoom care are foarte multe caracteristici incluse. Varianta cea mai ieftină poate avea până la 150 de participanți, în timp ce varianta enterprise poate include până la 3000 de participanți. GoToMeeting oferă toate facilitățile standard ale aplicațiilor de gen, cum ar fi share screen sau posibilitatea de a înregistra apelurile video.
GoToMeeting începe de la 10 Euro/lună/utilizator organizator
Microsoft Teams (plătit)
Cei de la Microsoft au transformat Skype for Business în Microsoft Teams, aplicație care permite organizarea de apeluri video cu până la 250 de participanți. Spre deosebire de Skype, Teams oferă unelte specifice videoconferintelor cu ar fi screen-sharing sau posibilitatea de înregistrare. Microsoft Teams este inclus în două variante de abonamente Office 365, care mai includ și aplicațiile Office și 1TB de spațiu pe OneDrive, printre altele.
În a doua parte a acestui an Microsoft va lansa varianta Teams pentru penrsoane fizice, pe lângă varianta business existentă acum.
Microsoft Teams începe de la 8 Euro/lună/utilizator
ClickMeeting (plătit)
ClickMeeting este una din cele mai folosite aplicații pentru webinarii, fiind de asemenea perfectă pentru videoconferinte. Fiind o aplicație specializată pe webinarii, pe lângă facilitățile obiosnuite gen screen-sharing sau înregistrare, ClickMeeting oferă posibilitatrea de a crea sesiuni de întrebări și răspunsuri sau sondaje pentru utilizatori după terminarea webinarului sau a videoconferintei. Mai mult, aplicația se integrează perfect cu instrumente de marketing precum pixelul Facebook sau Google Analytics.
ClickMeeting începe de la 22 Euro/lună
Zoho Meeting (plătit)
Zoho Meeting permite organizarea de conferințe video criptate end-to-end la care pot participa până la 100 de persoane. Participanții nu trebuie să se autentifice pentru a avea acces, ci pot accesa conferința printr-un link sau prin apeluri via browsere web sau aplicații desktop/mobile. Zoho chiar are un tabel pe site prin care își compară produsul cu Zoom.
Pe lângă facilitățile obișnuite ca screen-sharing, înregistrare sau moderarea participanților, Zoho oferă o variantă intuitivă de a împărtăși fișiere cu participanții.
Zoho Meeting începe de la 8 Euro/lună/utilizator organizator